Meet the finalists

OFFICE
All Finalists2020 Winners

Tony Boorer MCIOB

Skanska

Tony Boorer’s fine management skills created a well-oiled construction machine that achieved an excellent result on this cut and carve of a seven-storey building into 10 storeys of mixed-use office space. His derisking of the construction engineering was exemplary and his value-engineering saved £2.5m while protecting quality. Indeed, quality was his watchword. His interventions to align the structural alterations with the architect’s aesthetic included re-engineering the column-strengthening works.

About the Project

Sixty London Wall, EC2

Cut and carve of seven-storey building into 30,000sqm of mixed-use office space and construction of three new storeys, completed in 168 weeks.

Client: CSHV 60 London Wall

Contract: JCT, design and build, with amendments

Value: £140m

In his first project director role, Tony Boorer showed an excellent understanding of this cut and carve re-engineering of a seven-storey steel-framed City building into 10 storeys of mixed-use office space. His management skills created a well-oiled construction machine that achieved an excellent result for both client and contractor, potentially generating repeat business.

Tony’s value-engineering victories saved £2.5m in total, principally by changing finishes in the toilet fit-out package while protecting quality. Further big savings came from being able to omit some of the strengthening works for the existing piles by introducing more design checks, and removing the need to fire-rate the internal atrium cladding by installing a drencher system in the space.

Yet the true hallmark of his management was quality. He demonstrated that the plan for strengthening the existing columns by welding steel plates to the open sides of the I-columns wouldn’t work aesthetically. His alternative design – welding a thicker plate to the external flanges so the column profile was still an I – worked structurally, achieved the architectural intent and was accepted into the works by client and architect alike.

His striving for quality included an extensive mock-up programme. The benchmark modelling extended as far as a full-size male washroom with all MEPH services, a lift lobby veneer wall and ceiling raft interface including lift door reveals, a full passenger lift interior and a full-size scenic lift. Even elements that didn’t have a visual impact were represented, such as the interface of the high-level basement corridor services with a fire-rated wall. All the on-site mock-ups were viewed by operatives before commencing the works, while the off-site mock-ups had been visited by supply chain management teams to relay the key information back to their site operatives.