Meet the finalists

REFURBISHMENT & RESTORATION UNDER £10 M
All Finalists2020 Winners

Peter Marks

Greendale Construction Limited

On this rabbit warren of a 400-year-old listed townhouse, Peter Marks left no part untouched. In the teeth of space constraints that forced him to build his own log-cabin site office, timber by timber, he installed new staircases, a platform lift and a steel and glass street entrance. His realisation that a projected steel support system to allow the removal of columns would eat up nearly as much circulation space as it would gain saved money and time.

About the Project

The Priest’s House Museum, Wimborne Minster

Refurbishment of Grade II*-listed building, completed in 47 weeks.

Client: Priest’s House Museum

Contract: JCT 2016, Intermediate

Value: £1m

After working for half a century in the construction industry, Peter Marks was perfectly equipped for this rabbit warren of a historic building, with different rooms at different levels. He left no part of the 400-year-old townhouse untouched, introducing new staircases, a platform lift and a steel and glass street entrance as well as undertaking redecoration, accessibility alterations and an M&E upgrade.

Space was a continual project constraint. With access difficulties preventing large articulated lorries or wheeled units bringing in the usual modular site office, Peter had to start off by building his own log cabin substitute.

He then identified the insurmountable difficulties in locating a projected steel support system that would allow the removal of a cluster of columns in the tourist information shop. It turned out that the steel posts would end up eating up nearly as much circulation space in the shop as would be gained by the column removal. It was, though, a reverse with an upside: ditching the works saved a significant amount of money and time that resourced other works that could not have otherwise been carried out.

Similarly, Peter discovered a discrepancy in the levels survey that, combined with the discovery of previously unknown building features, allowed a proactive redesign of the new disabled access ramps across the upper floor.