Meet the finalists

Leisure
All Finalists2019 Winners

Paul Turner MCIOB

VINCI Construction UK

With this regeneration project in a busy town centre receiving no complaints along with a 100% score in the client satisfaction survey, Paul Turner’s cinema scheme notched up an unqualified success. He planned and managed a complicated and multifaceted construction programme, running a broad range of works concurrently. He achieved early handover of the cinema to a delighted operator despite serious acoustic challenges and a complex steelwork design requiring 15m-long transfer beams.

About the Project

Time Square, Warrington, Merseyside

Clients: Warrington & Co and Muse Developments

Contract: Bespoke

Value: £73m

Part of a £110m urban regeneration scheme, this project involved building a 13-screen cinema, a separate market building with retained grade II-listed facade and a new 100,000sqft office block, not to mention public realm works. Paul Turner proved more than a match for its fierce technical challenges, multiple stakeholders and the highest of expectations.

Irrespective of the major construction works going on around them, he ensured the retail community in the busy town centre could trade as normal. He kept disturbance for the surrounding shops and residents to a minimum by setting up sensors all around the site to monitor vibration and noise. He rerouted the HV power supply running right through the site, as well as two major sewers, without disrupting or damaging these essential services for the wider neighbourhood.

Paul planned and managed a highly complex and multifaceted construction programme, running a broad range of construction works concurrently to deliver the new structures. With the leisure operator determined to have its superscreen operating for the opening night of Star Wars: The Rise of Skywalker, he not only achieved the demanding time-frame but aced it. He handed over weeks earlier, in time for the launch of the preceding blockbuster, Jumanji: The Next Level.

That early handover is even more impressive given the technical challenge of the cinema, with its complex steelwork design. Only 30% of the building’s ground-floor columns could continue all the way up the building, as a larger and more irregular column pattern was required to suit the 13 screens on the upper storeys. Ultimately, Paul introduced a series of 15m-long transfer beams to allow for different column positions that prevented pillars spoiling the view of the cinema audiences. The need to acoustically isolate each screen only added to the complexity. To prevent sound travelling, the bracing that gives the building its stability could not use hollow sections, the roof purlins had to sit on half cleats, and joints had to be formed in the concrete slabs beneath the walls.

No complaints were received from the many local residents and businesses during the build. That, plus a 100% score in the client satisfaction survey and a 10/10 from the client for the commercial elements, adds up to a project that was an unqualified success.