Meet the finalists

Residential Over 10 Storeys
All Finalists2019 Winners

Patrick Phillips MCIOB

Durkan

Despite the logistical challenges of a large site in a densely populated area, Patrick completed this 354-home scheme on budget and on schedule. He made the tight programme work through careful planning and masterly innovation. His choice of slipform concrete for the core walls to reduce the crane demand, and mast climbers rather than scaffold, enhanced productivity, speed and efficiency. His professionalism, inclusivity and determination brought in this project to the exacting standards of three different clients.

About the Project

Atkins House/Benjamin House/Concert House/Orchestra House, Ilford

Clients: Durkan Estates, Southern Housing Group, M&G

Contract: D&B

Value: £67m

Despite the logistical challenges of a large brownfield site in a densely populated area, bordered by the North Circular Road and with only one access route, Patrick Phillips completed this 354-home scheme on time and on budget. He even handed over two of the four blocks months ahead of schedule.

Patrick made the tight programme work through careful planning. His thorough analysis of the possible methodologies persuaded him to change from traditional crane-assisted construction for the core walls to slipform concrete – a first for the contractor. As the concrete was poured, the self-contained formwork inched vertically up slowly enough for the concrete to harden before emerging from the formwork. It resulted in substantial cost and time savings by slashing the crane presence on site, with the 23 storeys of the tower’s core built in just 30 days.

Scaffold went the same way as the cranes. Patrick used mast climbers instead, pinning the modular system’s deck sections together to create platforms that transported workers and their materials to the precise workface location required. Also easier to erect and dismantle than scaffold, the climbers brought significant gains in productivity, speed and efficiency. And on an overhang on the 23rd floor, where mast climbers couldn’t go, he hung the scaffold for the cladding installation off that top storey.

When two existing wells had been discovered during the groundworks under the building footprint, Patrick had avoided project delay by redesigning the piling works, creating a larger pile cap to safely bridge the well gaps. To simplify facade maintenance as well as construction, he rationalised the balcony design, eliminating unnecessary variations to exploit off-site manufacturing, and fitting the balcony cladding at ground level.

His professionalism, inclusivity and determination to build this project to the exacting standards of three different clients, while being on time and on budget, delivered a highly successful project.