Meet the finalists

Higher Education
All Finalists2020 Winners

Neil Sleigh

Henry Brothers Midlands

With this super-bespoke four-storey block demanding the highest standards of quality, Neil Sleigh’s meticulous and exacting approach made him the ideal construction manager for the job. The huge design focus on detailing extended to curved brickwork, mirrored soffits, and stone columns and trims to the exposed-concrete internal columns. Amid formidable city-centre site constraints, his sequencing of the works was necessarily immaculate. His value-adding interventions were highly rated by a delighted client.

About the Project

Nottingham Trent University - Dryden Enterprise Centre

Construction of four-storey business hub, completed in 84 weeks.

Client: Nottingham Trent University

Contract: JCT, design and build

Value: £6.2m

Neil Sleigh’s heart and soul went into this four-storey business hub. He delivered a magnificent building on a tight site during challenging Covid times that the client project manager boasts is the best-finished building he has seen in a long career.

With this super-bespoke project demanding high standards of quality, Neil’s meticulous and exacting approach made him the ideal construction manager for the job. The huge design focus on detailing extended to curved brickwork, mirrored soffits, stone columns and trims to the exposed-concrete internal columns, oak window surrounds and curtain walling.

Amid the formidable city-centre site constraints of neighbouring residential properties and academic blocks, along with a major road and another construction site on the boundary, his works sequencing was immaculate. It included the pour of the slabs, which had to be carried out floor by floor in sections.

He helped resolve the complex construction, particularly for the envelope. The challenges included the interfaces of the masonry support with the concrete frame, and the finish of the various mirrored soffit areas.

Installation was equally challenging. Positioning the precast columns on the underside of the cantilevered floor slabs required the casting of temporary 150mm-diameter holes into the slabs to allow the crane cables to go through and draw the columns into position.

Cost-cutting may not have been high on the client’s agenda, but value was. Here, Neil was in his element. He helped source a curtain-walling system that, unlike the original product, met the aesthetic requirements of the design team.