Meet the finalists

Residential Under 10 Storeys
All Finalists2019 Winners

Mark Woollen MCIOB

Willmott Dixon

Mark Woollen delivered a technically challenging new build to a very high standard that exceeded the client’s expectations. A master of logistics and innovation, he demonstrated flexible and solution-focused management to get the better of roosting bats and two M&E contractors going bust. And with no complaints from the residents of 180 existing flats, whose balconies were enclosed, heating replaced and external walls reclad, his on-time, on-budget and defect-free completion was thoroughly successful.

About the Project

Winwood Heights, Nottingham

Client: Nottingham City Homes

Contract: NEC option A

Value: £13m

The early discovery of roosting bats in two tower blocks brought the refurbishment half – cladding, M&E and balcony replacement – of Mark Woollen’s project to a 10-week stop. Undaunted, Mark rescheduled and redirected the construction effort towards the new-build element of the scheme – a four-storey block. His flexibility wiped out the potential programme loss and was characteristic of his whole solution-focused management of the scheme.

Likewise, towards the back end of the project, the contractor carrying out the design and installation of the M&E works went insolvent – followed rapidly by the replacement M&E contractor. Mark met the pressing programme and quality challenge by contacting the employees of the two companies and getting them to work directly for him so the work could be completed successfully.

In between those early and late setbacks, Mark showed himself a master of logistics, innovation, quality and budget. He had the M&E penetrations and window and door structural openings designed into the preclad and pre-insulated steel frame for the new build. With the frame also making up the fire-rated internal walls, with no penetrations allowed, he introduced a service void on top of the fire wall build-up to get over the problem.

For the soft landscaping cover material, he deftly repurposed the new build’s extensive piling mat and the stockpiled reduce-dig top soil. With no need to cart the spoil off site and import clean material, the earthworks bill was cut substantially.

All that, plus no complaints about noise or disturbance from the residents of the 180 existing flats, who remained in occupation as their balconies were enclosed, their heating replaced and their external walls reclad, is quite a result. In sum, Mark delivered a technically challenging project to a very high standard, exceeding the client’s expectations, on time, on budget and defect-free.