SILVER MEDALLIST IN 2020 | Healthcare

Lewis Blake
Willmott Dixon Interiors
All Finalists2020 Winners

Willmott Dixon Interiors

Nursing and Midwifery Council Headquarters, Stratford, London

In delivering an aggressively paced office fit-out in a fully occupied building that was busy seven days a week, Lewis made no missteps. With the completion date unmovable, his value engineering was all about ensuring items were on site when required, with any cost savings a bonus. He combined good communication, impeccable management and just-in-time deliveries with an unswerving focus on risk reduction in the procurement and the construction.

About the Project

Client: Nursing and Midwifery Council 

Contract: JCT 2016 with procurement hub amendments 

Value: £1.9m 

There were no big dramas on this 17th-floor fit-out of 22,000sqft of office space. With Lewis Blake in charge, there was simply no occasion for them. When problems did arise, he offered the client solutions rather than worry. 

Yet creating a space into which the client could relocate its two existing offices (on which non-extendable leases were about to expire) was not so straightforward. Faced with a very fast-paced programme of work in a fully occupied building that was busy seven days a week, Lewis planned every task in depth. He managed the logistics and the many stakeholders every day to ensure everybody was happy, and relegated the noisiest operations to out of hours and weekends. Good communication, impeccable management and just-in-time deliveries were key on a site where the loading bay was shared with other building occupants and another fit-out contractor was working on the 19th floor. 

The tightness of the programme also affected procurement, particularly for lead-in times. There was no room for mistakes or lost time, and Lewis’s value engineering was all about ensuring items were on site when required, with any accompanying cost savings a bonus. 

He found faster risk-reducing alternatives for a bespoke staging area and feature ceiling canopy in the amphitheatre. He changed the lighting supplier to ensure the delivery date would meet the programme date. More cost-effective options for the flooring, tiling and bespoke joinery also freed up budget for areas the client wanted to upgrade. 

Lewis handed the project over in time to move staff in punctually while still leaving sufficient for a soft landing process. His inclusive approach to the project equally impressed the client.