Meet the finalists

REFURBISHMENT & RESTORATION UNDER £10 M
All Finalists2020 Winners

Laurence Courtney

WW Martin Ltd

Key to Laurence Courtney’s success on this factory extension project was his appreciation that the client’s expertise lay elsewhere than construction. Recognising that the client needed a production space that could be adapted very rapidly, he repeatedly challenged the design, offering buildable alternatives that delivered the service and space flexibility required. Laurence’s success on this second scheme for the client has won the award of a further contract.

About the Project

Megger Instruments Phase 1b, Dover

Construction of 1,800sqm factory extension, completed in 63 weeks.

Client: Megger Group

Contract: JCT 2016, Intermediate

Value: £3.1m

After impressing with his delivery of the client’s new two-storey factory, Laurence Courtney became the vital appointment required on this subsequent job for a large factory extension.

The client’s fundamental requirement was that the works should cause no disruption to its supply chain or production at the live facility, which had to maintain specific levels of room temperature, humidity, electrical static and conductivity. Out of hours accordingly became Laurence’s operational default. Works started an hour after the client’s last shift clocked off at 10pm, and stopped an hour before the early shift began at 6am, and continued without stop from Saturday evening to Monday morning.

Laurence recognised that the design did not meet the client’s needs and led the solutions process while exploiting his construction expertise and mitigating delays on site. In particular, he identified the safety shortcomings of the ceiling void of the new extension both for the services installation and future maintenance. Accordingly, he introduced a subgrid a metre above the ceiling line from which the M&E team hung to instal the services, and which supported the ceiling. Likewise, he remedied the clearly incorrect flooring and subfloor specifications to support the factory’s heavy machinery.

Key to Laurence’s success was his appreciation that the client’s expertise lay elsewhere than construction and how the end product is achieved. Recognising that the client needed a production space that could be adapted very rapidly, he repeatedly challenged the design, offering buildable alternatives that delivered the service and space flexibility the client required.

As successful on this follow-up scheme as on the first, Laurence has won the award of a further contract by the client.