Meet the finalists

Public and Infrastructure
All Finalists2019 Winners

John Stedman MCIOB

Morgan Sindall Construction and Infrastructure

Positivity and pragmatism were the hallmarks of John Stedman’s construction of a waste management facility across a 65,000sqm site in rural Suffolk. He constantly focused on solutions and progress rather than difficulties and delay. His excellent interpersonal skills and balanced approach made project life a straightforward and rewarding affair for all stakeholders. Proactive and professional, he delivered the scheme on time and to a high standard to a happy client.

About the Project

West Suffolk Operational Hub, Bury St Edmunds

Clients: Suffolk County Council and West Suffolk Council

Contract: JCT D&B 2016

Value: £24m

Building a waste management facility across a 65,000sqm site in rural Suffolk, where the groundworks cover pretty well every square inch and account for half the contract value, may prioritise practical design rather than flights of architectural fancy, but the construction management input remains as vital as ever to project success. In leading the construction of this facility – which includes a waste transfer station, a split-level household waste recycling centre, a vehicle depot and a reuse shop – John Stedman took a positive and pragmatic approach to problem solving, constantly focusing on solutions and progress rather than difficulties and delay.

His design focus was all about buildability and sequence. He changed the build to deliver the vehicle maintenance workshop earlier than the other structures, allowing a larger work area to be fitted out sooner, which ultimately eased congestion of trades towards the end of the project.

While the main thrust of the works was in the ground, presenting few opportunities for innovation and value engineering, John was still able to introduce modern tools and methods. During the cut and fill, his use of GPS improved accuracy and productivity, and eliminated the need for engineers to walk onto a site with limited pedestrian routes. To minimise disruption to the neighbours, he employed directional drilling for an 800m-long foul water main instead of traditional open-cut trenching. And by keeping as much of the as-dug material as possible on site, building retaining walls to accommodate the resulting site levelling required, he cut the project’s costs and carbon footprint.

John’s excellent interpersonal skills and balanced approach made project life a straightforward and rewarding affair for all stakeholders. Proactive and professional, he delivered the scheme on time and to a high standard to a happy client.