Meet the finalists

Residential Under 10 Storeys
All Finalists2019 Winners

Hill Group

Dominic Jankowski MCIOB

Dom Jankowski drove this 16-block project for 423 apartments calmly and collectedly while seeing off potentially catastrophic challenges with vigorous determination. His rationalisation of the basement car park and his switch to a more effective piling method for its perimeter support rescued the scheme’s finances. And his solutions to potentially disastrous precast facade access and supply challenges rescued its programme. He finished four weeks early, still on budget and with a high-quality product.

About the Project

Fish Island Village, Stratford, London

Client: Peabody/Hill Group

Contract: JCT

Value: £105m

Like the proverbial swan, seemingly engaged in a smooth and elegant glide but working powerfully below the surface, Dom Jankowski drove this huge project calmly and collectedly while seeing off potentially catastrophic challenges with vigorous determination.

With the initial cost of this scheme to build 400-odd apartments on the edge of the 2012 London Olympics site looking unmeetable, Dom’s key preconstruction decisions made it viable. He rationalised the layout of the basement car park not only to give much better support to the blocks above, but to simplify the piling layout and basement construction, and reduce the thickness of the perimeter walls.

Concluding from his experience of the demolition phase, which included removing precast piles and looking for unexploded bombs, that the stability of the ground was far better than the trial-hole evidence suggested, Dom then challenged the contiguous piling solution for the basement perimeter support. The further testing he convinced the structural engineer to carry out vindicated his approach and resulted in a traditional shuttered and cast perimeter wall, with an external waterproofed and protected lining, saving considerable expense and time.

And when programme horror threatened during the construction phase, he acted decisively. It quickly became clear that the distribution of the heavy precast elements to be built into the facade was hogging all the tower crane time. With the precast installation needing to overcome the barrier presented by the six storeys of scaffolding, Dom came up with a tracked spider crane that had the height, the reach and the ability to access the tightest areas of the site, allowing the tower crane to resume supplying the other trades on site.

He demonstrated the same smooth problem solving with the project’s biggest challenge: the failure of the precast facade supplier, which was three months behind on the first block. With four further and still larger blocks to deliver with that facade, Dom had the precast elements redesigned as part of the in-situ frame work. He finished four weeks early, handing over a high-quality product.