Meet the finalists

Schools
All Finalists2019 Winners

Daniel Morrish MCIOB

Morgan Sindall Construction

Client and users were king on Daniel Morrish’s special educational needs block. His ability to build and maintain multiple stakeholder relationships despite the project difficulties makes clear his passion and dedication to the job. He overcame delay and setbacks by never stepping off the programme gas. External services, elevation design and framing system were all redesigned for speed and risk reduction. His completion on time, snag-free and within budget won him high honours from the client.

About the Project

Lexden Springs School, Colchester

Client: Essex County Council

Contract: NEC

Value: £19m

The client and the user were king on Daniel Morrish’s 80-place special educational needs new-build block. At the very first project meeting, he reprogrammed the entire build to accommodate changes that the client and school wanted.

Quickly realising the project hadn’t been set up as an NEC contract, Daniel brought forward critical sections of work to prevent the necessary legal rejigging delaying the completion date. He formed the car park early to create the site compound and unloading/storage area – the key to a safe and no-complaints traffic management solution given the site’s location on a busy road. He changed the framing solution from precast planks and steel frame to metal deck with concrete infill. To keep the works moving until construction proper could begin, he began with the soft landscaping and tree planting, and installed the legacy playground equipment in the new gym area. With Iron Age Colchester beneath the site, he got the archaeologists in in advance of contract sign-off so construction could begin as soon as the new contract had been inked.

Daniel never stepped off the programme gas. He redesigned the external services, combining them all into one large trench so they could be installed in one concentrated period after the facade works had been completed, derisking the windows installation and external render works. He reviewed the entire elevation design – from steel framing to external render – to eliminate scaffold, allowing faster fit-out progress.

When the hydrotherapy pool contractor went into receivership, he ensured success by accelerating other works in the pool village to give the new pool contractor unrestricted access for its works. When the doorset supply became an issue, he had 35 temporary doorsets installed so the project could be handed over and occupied in time, replacing them with the specified doors, ironmongery and access control during the succeeding half term to avoid disruption to the school.

It should come as no surprise that Daniel completed this project on time, snag-free and without busting the budget. The sincerity of his resolve to give the client and stakeholders what they really wanted is clear from the client scoring him 20 out of 10 for collaboration and communication.