CMYA Finalist

Employer: WRW Construction.

Project: Zip World New Operations Centre, Gwynedd

Promoted to site manager for this two-storey new build, Martin Haigh immediately put his local research for the project to good use.

Promoted to site manager with day-to-day responsibility for this two-storey new build, Martin Haigh immediately put his local research for the project to good use.

Aware that the local area and the quarry in particular often experiences severe weather during the winter months, with wind speeds in excess of 90 miles an hour as a result of the wind tunnel effect of a ravine across the face of the quarry, Martin set out a contingency plan to recoup lost time through evening and weekend working. This proved invaluable in completing external elements such as the facade and slate roof.

Martin’s prior familiarisation with the locality came in particularly valuable during the earthworks. In clearing an area for a 7,000sqm car park, he realised the reuse of a 500mm depth of site-won soil (originally dumped there during the 1980s construction of the Conwy Tunnel) as backfill would be impossible because of its jellylike siltiness. Recalling the presence of a large quantity of slate waste from the working pit in close proximity to the car park, he contacted the quarry and obtained permission to crush some 4,000 tons of it into scalpings to make the ground back up to the required levels.