Gold badge

Silver winner

Employer: Kier Construction London

Project: Aperture, Greenwich Peninsula

Jon Staley’s open and collaborative approach in developing a highly bespoke facade design for this five-storey mixed-use block exceeded the aspirations of the client team and stakeholders.

Despite moving to Kier just as the construction period began he set the scheme up for success. He challenged methodology and sequencing to align the programme with the specialist subcontractors. By doing so he delivered the highest technical and aesthetic standards without breaching programme or budget.

Moving to Kier and this five-storey mixed-use block at the very beginning of the construction period, Jon Staley lost no time in taking its measure and setting the scheme up for success. He challenged some of the methodology and sequencing to ensure the alignment of the programme with the specialist subcontractors and the procurement and design requirements.

He switched the tower crane location because of a crane radius clash with an adjacent site. With a large below-ground obstruction preventing piling in the area, his solution was to design the crane foundation pads to sit below the ground-floor slab, allowing the slab to be completed before the crane went in, and the retail space to be accelerated when the crane was dismantled and the first-floor slab infilled.

Nothing pushed Jon off track. When a commercial kitchen was added to the creche, leaving the cable power infrastructure unable to take the extra load, he converted the temporary builders’ supply on the opposite part of the site to a permanent supply for the building.

Exasperated by the extensive bar bending required in the initial design of the steel reinforcement, he proposed instead the use of stock lengths of steel for all straight bars, and an agreed set of principles for the location of splices. This greatly improved steel fixing productivity, preventing loss of time through each slab cycle on the critical path.

But most of all it was Jon’s leadership of the design and construction of the bespoke ‘inside-out’ facade that wins admiration. To satisfy the design concept of pronounced vertical fins and maximise the internal floor area, Jon proposed a unique cladding system, using the same profiles for the structural mullions and the fins. The mullions sit externally, supporting the glass and solid panels on a series of toggle fixings and supports, so that the glazing floats between the building line and the mullions.

He recruited a facade manager and developed a programme of design, manufacture and installation with the specialist supplier, building in allowances for die development and mullion manufacture runs, approval processes for the consultants and the client-retained architect, and an installation programme linked to factory production. Because of his detailed and driven management of the design and manufacture, he was able to get the first mullions to site on programme, just as the reinforced concrete frame topped out. Ultimately he delivered an unprecedented UK installation to the highest technical and aesthetic standard without breaching the programme or the budget.