Gold badge

Silver winner

Employer: Morrison Construction

Project: Whatriggs Primary School, Kilmarnock

In his first job as responsible project manager, David Wright engineered a truly collaborative approach for a client that historically had retained all design responsibility in-house.

He consistently identified opportunities to add value and optimise the design, without compromising quality or specification. He reworked the entire landscaping strategy to incorporate modern thinking on play and external learning, with a wider variety of play spaces, contours, storytelling areas, walkways and natural planting.

For both client and construction manager, this contract to replace two primary schools with a new combined campus was a first that paid off handsomely. In his first job as the responsible project manager, David Wright demonstrated dedication, sensitivity and effectiveness from the outset. He explored and exploited the many benefits open to this design and build project through a collaborative approach for a client that historically had retained all design responsibility in-house.

David made it his mission to identify opportunities to add value and optimise the design without compromising quality or specification. His successes include reviewing the building structure to bring natural light into the school’s heart via roof lights and atriums, and boosting the project’s environmental strategy through natural ventilation. He enhanced the breakout spaces to improve their functionality and connection with the landscape. He remodelled the external play area to maximise access.

He pursued simplification with vigour in search of an efficient, sustainable design. His initiatives included reducing the materials palette to help unify the architectural identity, minimising materials interfaces, and simplifying the roofscape by using consistent structural sections throughout.

The entire landscaping strategy was reworked to incorporate modern thinking on play and external learning. He managed the extensive collaboration between his own team and the stakeholders to agree a more natural landscape with a wider variety of play spaces, contours, storytelling areas, walkways and natural planting. He substituted off-the-shelf play equipment with bespoke ideas conducive to play, exercise and learning, including a mud kitchen and a fitness trail.

Quality was progressively signed off throughout, leaving no legacy problems or issues. Although agreement on important aspects of the fit-out and finishes came very late in the day, the final testing and commissioning were successfully achieved first time round. There were zero defects or snags at practical completion.